Разпознаване

Домашно врабче

Това е Дамян. Може да го срещнете навсякъде из България, с изключение на високите части на планините. Ще го познаете по кафявия гръб и сивото коремче. Бузите и темето му са сиви, а отпред има черен нагръдник, който не е част от окраската на неговата партньорка. Тя е пременена в сиво-кафяво.

Дамян си живее в България през цялата година. Той е храбър и не се притеснява нито от топлото време, нито от големите студове.  И към менюто не е придирчив – храни се с всякакви семенца, насекоми, не отказва и подхвърлените от хората трохички.

 

Вижте снимки на домашни врабчета

Полско врабче

Семейството полски врабци са задружни и споделят всичко, дори премените са им еднакви. Ще ги познаете веднага по симпатичното петънце на бузата, което само те от всички видове врабчета имат привилегията да притежават. Главичките има са кафяви, а коремите – много по-светли от тези на другите врабчета.

Освен наши гости в градовете и селата, може да ги срещнете навсякъде в природата. Но и те като Дамян не обичат да летят нависоко в планините.

Вижте снимки на полски врабчета

 

Испанско врабче

Ето го и испанецът. Той има няколко добре изразени разлики в окраската: темето му е кафяво (на домашното е сиво), бузата му е бяла (при домашното - сива), гърлото и гушата са черни, а гърбът и страните на тялото са с много черни петънца. Съпругата му доста прилича на тази на домашното врабче.

Може да го видите в равнинните и хълмистите райони на цялата страна, но най-многобройно е   в Югоизточна България. Има интересния подход да обитава гнезда на щъркели, в които си прави свои в основата и си съжителства във взаимно разбирателство с хазяина.

 

За разлика от другите два вида врабчета, испанското не харесва зимата у нас и заминава на почивка в средиземноморските страни.

 

Вижте снимки на испански врабчета

Последни новини

Броим врабчетата в България в Деня на земята – 22 април

Тази събота (22 април) за седма поредна година ще се проведе кампанията на Българското дружество за защита на птиците ( БДЗП ) „Ние броим врабчетата“. В нея ...

Прочети още

Петото преброяване на врабчетата привлече рекорден брой участници

Рекорден брой участници се включиха в петото издание на инициативата на Българското дружество за защита на птиците „Ние брим врабчетата“. Кампанията се провед...

Прочети още

4627 врабчета бяха преброени в 497 места в страната

В 497 локации в страната бяха преброени 4627 врабчета по време на четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на...

Прочети още