Разпознаване

Домашно врабче

Това е Дамян. Може да го срещнете навсякъде из България, с изключение на високите части на планините. Ще го познаете по кафявия гръб и сивото коремче. Бузите и темето му са сиви, а отпред има черен нагръдник, който не е част от окраската на неговата партньорка. Тя е пременена в сиво-кафяво.

Дамян си живее в България през цялата година. Той е храбър и не се притеснява нито от топлото време, нито от големите студове.  И към менюто не е придирчив – храни се с всякакви семенца, насекоми, не отказва и подхвърлените от хората трохички.

 

Вижте снимки на домашни врабчета

Полско врабче

Семейството полски врабци са задружни и споделят всичко, дори премените са им еднакви. Ще ги познаете веднага по симпатичното петънце на бузата, което само те от всички видове врабчета имат привилегията да притежават. Главичките има са кафяви, а коремите – много по-светли от тези на другите врабчета.

 

Освен наши гости в градовете и селата, може да ги срещнете навсякъде в природата. Но и те като Дамян не обичат да летят нависоко в планините.

 

Вижте снимки на полски врабчета

 

Испанско врабче

Ето го и испанецът. Той има няколко добре изразени разлики в окраската: темето му е кафяво (на домашното е сиво), бузата му е бяла (при домашното - сива), гърлото и гушата са черни, а гърбът и страните на тялото са с много черни петънца. Съпругата му доста прилича на тази на домашното врабче.

Може да го видите в равнинните и хълмистите райони на цялата страна, но най-многобройно е   в Югоизточна България. Има интересния подход да обитава гнезда на щъркели, в които си прави свои в основата и си съжителства във взаимно разбирателство с хазяина.

 

За разлика от другите два вида врабчета, испанското не харесва зимата у нас и заминава на почивка в средиземноморските страни.

 

Вижте снимки на испански врабчета

Последни новини

3138 врабчета преброиха доброволците този май

3138 врабчета преброиха доброволци, живеещи в малки и по-големи населени места в страната, в третото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско друже...

Прочети още

Стани врабчеброец!

Стани врабчеброец е мотото на тазгодишната кампания „ Ние броим врабчетата“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Всеки, който може да отдели 10 м...

Прочети още

Световният ден на врабчето - 20 март е повод да си напомним, че врабчетата около нас намаляват

Световният ден на врабчето – 20 март е повод да си напомним, че врабчетата около нас намаляват. Това сочат и данните, които Българско дружество за защита на птиците (БД...

Прочети още