Врабчетата като символ

Драги ми господине, ама ти кого наричаш обикновен!?

В света на хората, „често срещан“, някак бързо се приравнява с „обикновен“, „неспециален“ и това може би е една от причините да забравяме да виждаме ‚специалното‘ в малките неща, които оказва се, че никак не са малки.


Врабчетата са едни от птиците, на които слагаме етикет „често срещан“, но въпреки че ги виждаме често около нас, сега ще ви покажем всъщност колко специални са те! Привидно обикновени за много от нас, те биват вплитани в легендите и преданията, изкуството и литературата от древността до днес.

Врабчовите мотиви могат да бъдат открити в останки в една от най-древните цивилизации – Древен Египет. Един от йероглифите, изобразяващ врабче, който няма фонетична стойност,  се е използвал за подчертаване на нещо, което е малко, стегнато или лошо. Също така древните египтяни вярвали, че врабчетата са тези, които пренасят душите на болните хора в рая.  

 

 

В древна Гърция, врабчетата също намират своето специално място. В древногръцката митология те са били свързани с красивата богиня на любовта, Афродита! Врабчето e свещена птица за Афродита и символизира истинската любов и силната духовната връзка между влюбените.

Римляните също ценили врабчетата. Те вярвали, че нараняването или убиването на врабче носи лош късмет или нещастие. В Древен Рим се смятало, че врабчетата са защитници на духа и закрилници на скърбящите майки, загубили своите рожби.

Често срещана асоциация с врабчета е пътуването, особено пътуването по море. В миналото се е смятало, че врабчетата носят късмет на моряците и дават надежда, че плаването им ще мине успешно и без затруднения. Много моряци, освен небезизвестните лястовици, символ на морските мили, които са изминали, са си татуирали и изображения на врабчета, вярвайки че те ще ги закрилят или ако загубят живота си в морето ще има кой да занесе душата им в рая.

През вековете популацията на врабчетата варира така, както и вярванията свързани с тях – за някои страни те остават символ на доброто, за други все още стои стигмата „вредители“, но едно е сигурно те винаги са били близо до нас!

Изкуството и литературата също отдава нужното внимание на тези малки същества! Бидейки около нас, ние хората сме приписали на тези малки птици много човешки характеристики. Врабчетата се приемат за символ на оптимизъм, вълнение и всеотдайност. Много поети са използвали врабчови мотиви като метафора за гледане на живота през розови очила, с оптимизъм, спокойствие и без много притеснения. Поради това, те са често срещан образ в детските истории и стихове.

Освен известните английски поети като Уилям Блейк или Шекспир, един от най-запомнящите се образи завинаги ще остане „Драги ми господине“, от най-врабчовото произведение -„Ние, врабчетата“ на Йордан Радичков, а Радичковите рисунки все още остават любими на малки и големи!

 

                    

 

Много известни художници представят врабчето в техните произведения. Творци като Винсент Ван Гог, Франц Марк, Пикасо. Тази малка кафеникава птица има огромна символика за хората, въпреки, че не е нито най-рядка, нито най-красивата. Врабчетата са семпъл вид и песните им са просто приятни, весели, но малките врабчета символизират много големи понятия, като издръжливост, постоянство, щастие и щедрост.

 

                                                      

Те са смели, независимо от техния размер. Тези малки птици символизират силата на нещо, което изглежда маловажно или дори крехко. Помагат ни да осъзнаем истинското значение, че не винаги всяко важно нещо е славно и помпозно.

Малките врабчета освен че са смели, са и много общителни птици; обикновено се виждат в големи групи и винаги правят нещо заедно. Именно заради тази тяхна черта можем да кажем че са достоен символ на приятелството, общителността, взаимното разбиране и помощ. Тези птици са истински пример, че красотата и радостта могат да бъдат скрити и в нещата и идеите, които само привидно изглеждат обикновени или не толкова интересни.

 


Включи се в "Ние броим врабчетата" на 24 април 2021 г. 

Последни новини

Петото преброяване на врабчетата привлече рекорден брой участници

Рекорден брой участници се включиха в петото издание на инициативата на Българското дружество за защита на птиците „Ние брим врабчетата“. Кампанията се провед...

Прочети още

4627 врабчета бяха преброени в 497 места в страната

В 497 локации в страната бяха преброени 4627 врабчета по време на четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на...

Прочети още

Броим врабчетата на 16 май за четвърти път

На 16 май , събота, за четвърта поредна година ще броим врабчетата в страната. Преброяването се извършва само от доброволци, регистрирани на сайта на кампанията „Ние б...

Прочети още