В дома на врабчето

Как ще отговорите на простия въпрос „Къде живеят врабчетата?“. Ако кажете, че живеят в гнезда под керемидите или в други кухини по сградите, ще сте прави… само донякъде.

Да, наистина домашното врабче най-често си прави гнездата във всевъзможни кухини по съоръженията, изградени от човека. За него отговорът ви е на 90% верен. Не на сто процента, защото някои двойки домашни врабчета с по-традиционни схващания за гнезденето правят домовете си на открито, направо в клоните на дърветата. Така, както са го правили предците им преди милиони години, преди да срещнат косматото двуного и да сключат неписания договор плътно да му вървят по петите. Е, да му дишат във врата не е било никак тежко, напротив, около човека винаги е имало повечко неща за похапване, страшните ястреби не смеели да се доближават много, и най-важното – човекът имал неудържимата страст да гради всякакви съоръжения. А в тях изобилствало от кухини, кухинки и кухинища, в които да си направиш гнездо за всеки вкус. С други думи – „строй, сърце!“.

Наистина, особено след влизането му в ролята на земеделец, човекът станал неудържимо привлекателен за домашното врабче. Затова днес сигурно 99% от гнездата на тези птици по света са край човека. Така-а-а, за домашното врабче почти напълно улучихме отговора. Да видим нататък, защото освен домашно, знаем че има и други видове врабчета.

 


Полското врабче също нерядко намира, че най-доброто място за отглеждане на многобройната си челяд е камерка в топлоизолацията на блока до недобре уплътнения кабел на някой климатик, например. Или кухина между камъните на зида на къща, мост, дувар. Това съвпадение на гнездовия му „вкус“ с този на домашното врабче обаче е принудително. Прави го от немай-къде. Ако намери хралупа в дърво, било то от естествено гниене на дънера или от благодеянието на някой кълвач, полското врабче ще бъде най-щастливият пернàт. Но хралупите в дърветата в селищата, където основно живее полското врабче, са много малко. Най-вече защото обикновено градските служби ревниво отстраняват такива „непълноценни“ дървета. И все пак, полските врабчета се изхитрят да намерят що-годе естествени кухини и в по-малък процент от домашните използват съоръженията на човека. Така че нека да кажем, че тук сме познали отговора приблизително на 60-70%.

 


 

Как стоят нещата с испанското врабче? Този най-мургав представител на врабчовия род е с класическо отношение към проблема. Гнездото е овално, с дебели стени от сухи тревички, добре тапицирано отвътре с перца и други „меки мебели“, с малък отвор с калибъра на стопанина и стопанката и…толкоз. Няма вариациите на различно дебели стени според типа на кухината и формата на циглата, няма безразборието на строителни материали, както е при домашното или полското врабче, ограничени от стените на камерата, която им се е отдало да намерят. Волният „испанец“ строи в клоните, на простор, и може да си позволи да спазва стандартите и на размери, и на форма, и ако щете – на цялостен вид. Затова видите ли тревни топки по клоните, разположени близо една до друга, с еднакъв размер и вид, знайте, че това е колония на испански врабчета. А и темпераментните им и шумни собственици няма да ви оставят дълго да се колебаете кои са собствениците на нотариалните им актове.

Разбира се, във всяко стадо си има и мърша. Някои по-мързеливи двойки вплитат гнездата си в гнездата на бели щъркели, гарвани, мишелови и там постройките им нямат съвършенството на „Тадж Махал“-ите на правоверните испански врабчета. Но, светът  е несъвършен… Така или иначе испанското врабче строи гнездата си по най-естествен начин, много често – в дивата природа, далеч от човека. Така излиза, че то е най--„дивото“ от трите вида типични врабчета, ако не броим съвсем мизантропното скално врабче, което се отнася към съвсем друг род и не е предмет на нашето обсъждане.

 

 

Всъщност, най-точният отговор на въпроса „Къде живеят врабчетата?“ е много прост: „В гнездата си“. Но за тях вече научихме.

Петър Янков


Включи се в "Ние броим врабчетата" на 16 май 2020 г. 

 

Последни новини

Петото преброяване на врабчетата привлече рекорден брой участници

Рекорден брой участници се включиха в петото издание на инициативата на Българското дружество за защита на птиците „Ние брим врабчетата“. Кампанията се провед...

Прочети още

4627 врабчета бяха преброени в 497 места в страната

В 497 локации в страната бяха преброени 4627 врабчета по време на четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на...

Прочети още

Броим врабчетата на 16 май за четвърти път

На 16 май , събота, за четвърта поредна година ще броим врабчетата в страната. Преброяването се извършва само от доброволци, регистрирани на сайта на кампанията „Ние б...

Прочети още