Джак Спароу и врабчетата

Пиратският капитан Джак Спароу е любимец на много хора по света. Великолепният образ на Джони Деп от филмовата поредица започнала преди 17 години е познат на малки и големи.

Капитан Джак Спароу е по-скоро симпатичен, отколкото страшен и отблъскващ, какъвто е образа на повечето пирати, за които сме чели или гледали. Джак Спароу се откроява с чувството си за хумор и със страстта си към морето.

Но кой всъщност е Джак Спароу? Има ли прототип героят на Джони Деп и каква е връзката му с врабчетата?

 

 

Историята разкрива, че истинското име на Джак Спароу, е Джак Уард, известен пират, роден в Англия. Животът на Уард е много интересен, може да научите за него ТУК 

Капитан Джак Бърди, както наричат Уард, се установява в един момент от живота си в Тунис, където живее в охолство до смъртта си. Пиратът получил прозвището си от големия си интерес към малките птици – до такава степен бил обсебен от тях, че местните в Тунис го наричали "Асфур“ (от арабски „врабче“).

Малка птичка, но със смело и войнствено сърце, е врабчето. Знаем, какви хулигани са врабчетата, когато се съберат на големи групи и не отстъпват в борбата за зрънца по земята. Като териториални животни, врабчетата много агресивно защитават гнездото си от други врабчета, досущ като пиратите нападащи корабите, които искат да плячкосат. Птици с характер са малките птици и не случайно са се превърнали в герои на приказки и песни в творчеството на много народи.

Но да се върнем и на филмовия герой Джак Спароу. Едва от последният филм научаваме повече за живота му. Пак от там разбираме и повече за историята на прякора му (Спароу, sparrow – от анг. ез. – врабче). Джак получава световноизвестния си прякор по време на битка от ловеца на пиратите Салазар. Джак се подиграва на Салазар от борда на кораба си и докато го прави, изглежда като малка птичка, която чурулика. С тази препратка създателите на филма още повече се доближават до прототипа Джак Уард, но по един по-различен начин.

 

 

Ето как едни от най-обичаните от хората птици са се преплели със световноизвестния образ на Джони Деп от поредицата „Карибски пирати“.

Врабчетата не само, че са завладели шест от седем континента на Земята, но и сърцата на всички хора по света. Това преди всичко се дължи на факта, че за разлика от много други птици, врабчетата не се срещат в горите и пустините, а предпочитат живота в близост до населените места – както градските, така и селските райони.


Включи се в "Ние броим врабчетата" на 24 април 2021 г. 

Последни новини

Петото преброяване на врабчетата привлече рекорден брой участници

Рекорден брой участници се включиха в петото издание на инициативата на Българското дружество за защита на птиците „Ние брим врабчетата“. Кампанията се провед...

Прочети още

4627 врабчета бяха преброени в 497 места в страната

В 497 локации в страната бяха преброени 4627 врабчета по време на четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на...

Прочети още

Броим врабчетата на 16 май за четвърти път

На 16 май , събота, за четвърта поредна година ще броим врабчетата в страната. Преброяването се извършва само от доброволци, регистрирани на сайта на кампанията „Ние б...

Прочети още