Джак Спароу и врабчетата

Пиратският капитан Джак Спароу е любимец на много хора по света. Великолепният образ на Джони Деп от филмовата поредица започнала преди 17 години е познат на малки и големи.

Капитан Джак Спароу е по-скоро симпатичен, отколкото страшен и отблъскващ, какъвто е образа на повечето пирати, за които сме чели или гледали. Джак Спароу се откроява с чувството си за хумор и със страстта си към морето.

Но кой всъщност е Джак Спароу? Има ли прототип героят на Джони Деп и каква е връзката му с врабчетата?

 

 

Историята разкрива, че истинското име на Джак Спароу, е Джак Уард, известен пират, роден в Англия. Животът на Уард е много интересен, може да научите за него ТУК 

Капитан Джак Бърди, както наричат Уард, се установява в един момент от живота си в Тунис, където живее в охолство до смъртта си. Пиратът получил прозвището си от големия си интерес към малките птици – до такава степен бил обсебен от тях, че местните в Тунис го наричали "Асфур“ (от арабски „врабче“).

Малка птичка, но със смело и войнствено сърце, е врабчето. Знаем, какви хулигани са врабчетата, когато се съберат на големи групи и не отстъпват в борбата за зрънца по земята. Като териториални животни, врабчетата много агресивно защитават гнездото си от други врабчета, досущ като пиратите нападащи корабите, които искат да плячкосат. Птици с характер са малките птици и не случайно са се превърнали в герои на приказки и песни в творчеството на много народи.

Но да се върнем и на филмовия герой Джак Спароу. Едва от последният филм научаваме повече за живота му. Пак от там разбираме и повече за историята на прякора му (Спароу, sparrow – от анг. ез. – врабче). Джак получава световноизвестния си прякор по време на битка от ловеца на пиратите Салазар. Джак се подиграва на Салазар от борда на кораба си и докато го прави, изглежда като малка птичка, която чурулика. С тази препратка създателите на филма още повече се доближават до прототипа Джак Уард, но по един по-различен начин.

 

 

Ето как едни от най-обичаните от хората птици са се преплели със световноизвестния образ на Джони Деп от поредицата „Карибски пирати“.

Врабчетата не само, че са завладели шест от седем континента на Земята, но и сърцата на всички хора по света. Това преди всичко се дължи на факта, че за разлика от много други птици, врабчетата не се срещат в горите и пустините, а предпочитат живота в близост до населените места – както градските, така и селските райони.


Включи се в "Ние броим врабчетата" на 24 април 2021 г. 

Последни новини

Броим врабчетата в България в Деня на земята – 22 април

Тази събота (22 април) за седма поредна година ще се проведе кампанията на Българското дружество за защита на птиците ( БДЗП ) „Ние броим врабчетата“. В нея ...

Прочети още

Петото преброяване на врабчетата привлече рекорден брой участници

Рекорден брой участници се включиха в петото издание на инициативата на Българското дружество за защита на птиците „Ние брим врабчетата“. Кампанията се провед...

Прочети още

4627 врабчета бяха преброени в 497 места в страната

В 497 локации в страната бяха преброени 4627 врабчета по време на четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на...

Прочети още