Врабчебройци, строй се, преброй се на 12 май

Българското дружество за защита на птиците стартира второто издание на кампанията „Ние броим врабчетата“. Преброяването ще се извърши изцяло от доброволци, регистрирани на сайта vrabcheta.bg. Регистрацията е много лесна, а участието е подходящо за всички възрасти.

 

Преброяването ще е на 12 май (събота) между 9 и 12 часа. Всеки врабчеброец трябва отдели само 10 минути в този времеви интервал.

 

За да може да се сравнят и анализират данните от преброяването, е много важно от миналогодишните локации отново да бъдат подадени точни данни от преброителите, дори да са нулеви. В този смисъл, призоваваме „ветераните“, които участваха миналата година, да повторят локацията си.

 

Тази година във фокуса на кампанията „Ние броим врабчетата“ са „врабчетата“ от училище – най-малките ученици, от 1 до 4 клас. Учители от редица училища в страната подготвят „час по врабчета“, благодарение на който децата ще научат за малките си пернати съграждани и ще се включат в преброяването им.

 

Приканваме всички малки ученици, учители и родители – и разбира се, всички останали желаещи, да се включат заедно с нас в броенето.

 

Специално за учителите на vrabcheta.bg има създадена секция, от която може да използват свободно ресурсите, подготвени за тях и да проведат кратък час по врабчета със своите ученици. Така заедно ще се забавляват и ще учат за най-обичаните птици в страната ни.

 

На сайта vrabcheta.bg има много информация за трите вида врабчета, срещащи се в нашата страна: домашното, полското и испанското. От сайта всеки желаещ да се включи в кампанията може да научи отличителните белези на всеки от „братовчедите“, както и много любопитни факти за тях.

 

Резултатите от преброяването на врабчетата ще бъдат обявени на 14 май.

Ще има и награда! Всеки ученик, регистриран на сайта vrabcheta.bg и участвал в броенето, има шанс да спечели екскурзия за целия си клас до природозащитния център „Пода“ край Бургас. Колкото повече ученици от класа участват в броенето на врабчетата, толкова по-голям е шансът класът да спечели голямата награда на кампанията. Тегленето ще се проведе на живо на фейсбук страницата на БДЗП на 16 май.

 

Тази година искаме да научим повече за врабчовите семейства и затова ще броим с месец по-късно. През май врабците вече са по гнездата си, за да се грижат за своите малки. Така броенето ще ни помогне да научим, кои са предпочитаните от тях места за отглеждане на врабчета, защото предполагаме че те са силно изменени в сравнение с преди. Причините за това се крият в непрекъснатото променяща се основно градска среда, която променя и поведението на птиците, които я обитават.

 

В първото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ научихме, че тези дребни симпатяги, подобно на нас – хората, избягват шумните и мръсни места в градовете и селата. Врабчетата предпочитат да живеят на зелени места с много храсти и дървета, където е по-чисто и спокойно. Това означава, че ако средата е добра за врабчетата, то тя е добра и за нас, хората.

 

Кампанията „Ние броим врабчетата 2“ – Час по врабчета се осъществява благодарение на много доброволци и приятели на БДЗП, които се включват в инициативата и я подкрепят с труда си. Наши партньори са рекламна агенция DNA, Заедно в час и Музейко.

Медийни партньори са Дневник, Първите седем и Радио Family.


Последни новини

3138 врабчета преброиха доброволците този май

3138 врабчета преброиха доброволци, живеещи в малки и по-големи населени места в страната, в третото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско друже...

Прочети още

Стани врабчеброец!

Стани врабчеброец е мотото на тазгодишната кампания „ Ние броим врабчетата“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Всеки, който може да отдели 10 м...

Прочети още

Световният ден на врабчето - 20 март е повод да си напомним, че врабчетата около нас намаляват

Световният ден на врабчето – 20 март е повод да си напомним, че врабчетата около нас намаляват. Това сочат и данните, които Българско дружество за защита на птиците (БД...

Прочети още