Световният ден на врабчето - 20 март е повод да си напомним, че врабчетата около нас намаляват

Световният ден на врабчето – 20 март е повод да си напомним, че врабчетата около нас намаляват. Това сочат и данните, които Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) събира през последните години за разпространението на т.нар. обикновени видове птици. Дали ще продължи тази тенденция и имали вероятност врабчетата да изчезнат напълно от живота ни, зависи от нас.

 

Врабчетата са любими градски птици, както на много хора по света, така и у нас. Те съпътстват живота на човека от 100 века. В България се срещат пет вида врабчета. Най-познати, обаче, са домашното, полското и испанското врабчета. Именно тези три вида живеят близо до хората.

 

Световният ден на врабчето е повод да насочим вниманието на хората, които вземат решения и на научната общност у нас за нуждата от опазване на врабчетата и средата, в която те живеят заедно с нас. Това е и възможност да обърнем по-голямо внимание на биоразнообразието, което се среща в градска среда.

 

През последните две години БДЗП организира и провежда кампанията „Ние броим врабчетата“, с която иска да привлече вниманието на повече хора в цялата страна към тези малки и социални птиците, прелитащи край нас. Кампанията има за цел да разкрие закономерностите в разпространението на домашното, полското и испанското врабчета, както и да установи предпочитаните от тях места за хранене и размножаване.

 

В преброяването на врабчетата участват доброволци от различни краища на страната. Данните, които се събират, благодарение на всички тях, очертават определени тенденции в популацията на врабчетата и анализът им служи за набелязване на мерки, с които може да се помогне на врабчетата да оцелеят.

 

През 2018 г., във второто издания на кампанията „Ние броим врабчетата“, бяха преброени 4071 врабчета или с 2635 по-малко в сравнение с 2017 г., когато в сайта vrabcheta.bg бяха регистрирани 6706 врабчета.

Анализът на данните показва запазване на тенденцията да бъдат наблюдавани повече домашни врабчета в страната, следвани от полското и испанското врабчета.

 

Миналата година броенето на врабчетата протече на по-малко локации, в сравнение с 2017 г. или в общо 331 локации в 90 населени места в страната.

Традиционно най-много данни постъпват от София, където преброяването е протекло на 126 места, но за съжаление в 40% от тях не са установени врабчета. Като цяло през 2018 г. в 21% от локациите, на които е проведено наблюдение, не са наблюдавани врабчета и това е с 5% повече, отколкото през 2017 г.  

 

И тази година ще броим врабчета през май, за да може да обхванем и единственият мигриращ вид от трите вида врабчета, които се опитваме да оценим, а именно испанското врабче.

 

В кампанията „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА 3“ предстоят различни активности, за които ще научавате от vrabcheta.bg и сайта на БДЗП.

 

Разчитаме че, всички които броиха заедно с нас отново ще бъдат част от семейството на врабчетата и през май, и се надяваме да увлечем много повече хора да се включат в „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“.


Последни новини

Петото преброяване на врабчетата привлече рекорден брой участници

Рекорден брой участници се включиха в петото издание на инициативата на Българското дружество за защита на птиците „Ние брим врабчетата“. Кампанията се провед...

Прочети още

4627 врабчета бяха преброени в 497 места в страната

В 497 локации в страната бяха преброени 4627 врабчета по време на четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на...

Прочети още

Броим врабчетата на 16 май за четвърти път

На 16 май , събота, за четвърта поредна година ще броим врабчетата в страната. Преброяването се извършва само от доброволци, регистрирани на сайта на кампанията „Ние б...

Прочети още