3138 врабчета преброиха доброволците този май

3138 врабчета преброиха доброволци, живеещи в малки и по-големи населени места в страната, в третото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружество за защита на птиците на 18 май.

 

За трета поредна година най-много от регистрираните врабчета са домашни - 79% или общо 2472 домашни врабчета. Следвани от полското врабче, което тази година е значително по-малко, едва 18 на сто от всички преброени птици или 566 врабчета, отколкото през предходните две години, когато полските врабчета запазват относителния си дял спрямо всички преброени врабчета с близо 30%. При третият вид – испанското врабче се забелязва закономерност в числеността му отчитана през този период на годината, а именно малко над 3% от регистрираните птици. Това, разбира се, има своето обяснение. Испанското врабче е единственият мигриращ вид от врабчетата и се среща в по-малко места в страната.

 

С всяка изминала година се увеличава делът на местата за броене, в които не са установени врабчета. В 33 на сто от местата, в които е проведено преброяването на 18 май, не са установени врабчета. В миналогодишната кампания тези локации са били 21% от общия брой, а година по-рано местата без врабчета са били с 5 на сто по-малко.

 

София отново е градът, в който има най-висок брой локации без отчетени в тях врабчета - 46% от всички места, в които не са отчетени врабчета. През 2018 година такива места са били 40 на сто от всички.

 

На 18 май броене на врабчета е извършено в 418 локации, което е с 87 места повече в сравнение с миналата година, но в локациите са наблюдавани с 933 врабчета по-малко. Всяка година локациите за броене варират. За пръв път в кампанията „Ние броим врабчетата“ броенето е проведено в повече по-малки населени места в страната. На този 18 май в София броенето е проведено в 127 места или това са 30% от всички локации.

 

От подадената от доброволците информация относно характера на местата, където се броят врабчета, прави впечатление, че най-много това са къщи с двор и парк с храсти и дървета, следвани като предпочитани дестинации - тиха улица, междублоково пространство, индустриална зона и на края булевард. Интересни локализации, на които се наблюдават врабчета са градски и селски площади и природни забележителности в някои краища на страната, като например Стобските пирамиди.

 

Две са местата в страната, където са регистрирани най-много врабчета в една точка на броене. Това са Любенова махала, където са преброени общо 93 врабчета, от тях 72 домашни и 21 полски и пространството пред фонтаните на централен площад във Варна, където са регистрирани 50 домашни врабчета. Третото място с най-много преброени врабчета е поляна с храсти, където са видени 41 домашни врабчета.

 

Резултатите и от тазгодишното преброяване показват, че тези дребни и обичани птици, живеещи близо до човека, предпочитат пространства, в които има повече храсти, дървета, тихи и спокойни места с преобладаващи къщи с дворове, селски улици и площади. В големите градове врабчетата се събират в по-големи ята на места, където има струпване на хора, което гарантира и наличието на достатъчно храна.

Българско дружество за защита на птиците благодари на всички участници в кампанията „Ние броим врабчетата“.


Последни новини

Петото преброяване на врабчетата привлече рекорден брой участници

Рекорден брой участници се включиха в петото издание на инициативата на Българското дружество за защита на птиците „Ние брим врабчетата“. Кампанията се провед...

Прочети още

4627 врабчета бяха преброени в 497 места в страната

В 497 локации в страната бяха преброени 4627 врабчета по време на четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на...

Прочети още

Броим врабчетата на 16 май за четвърти път

На 16 май , събота, за четвърта поредна година ще броим врабчетата в страната. Преброяването се извършва само от доброволци, регистрирани на сайта на кампанията „Ние б...

Прочети още